Gammel artikel
Gammel artikelMarmeladekogeriet startede i køkkenet på
Sorring Hus, byens plejehjem.


Årskrukker

 

Opstarten

Ideen var, at selskabet skulle leje jord og dyrke bær, f.eks. solbær, jordbær mv.. Derefter skulle der laves en virksomhed til forarbejdning af bærrene til marmelade, tærter og lign.. I november 1989 plantede vi 20.000 solbær-stiklinger på en lejet mark midt i byen. Senere blev der også dyrket grøntsager og jordbær.

I forbindelse med etableringen af selskabet, blev der udskrevet en lokal konkurrence om opskrifter på marmelade, syltetøj og tærter, hvilket gav grundlaget for nogle af de gode opskrifter, vi anvender i dag. Desuden indledtes et samarbejde med den lokale pottemager, som designede en speciel Sorring potte til Sorring Bær marmelade.

Samarbejde med den lokale pottemager
Potten, der fik navnet årskrukken, blev altid lavet med glasur i farverne blå og lys beige. – hvert årstal sin egen dekoration! Årskrukken blev solgt sammen med et bæger solbær-marmelade, der var sat ned i krukken og leveret i en flot æske

Denne specielle krukke blev sidste gang produceret i 2012, hvor Sorring Lervarefabrik ophørte med at sælge drejede produkter.

Opstart af marmeladeproduktionen foregik i køkkenet på Sorring Hus, det lokale plejecenter i byen. Senere flyttede vi til lejede lokaler på Hovedgaden, hvor vi fik indrettet vores egne produktionslokaler og kontor. Disse lokaler blev imidlertid for trange, og i august 2004 kunne vi flytte ind i byens gamle bageri, hvor vi fik fine forhold med stort produktionslokale, lager, kontor og en lille butik.

Sorring Bær producerede flere forskellige slags marmelader, Solbær Sirup, Rabarber Limonade og relaterede produkter.  Produktionen foregik i ”Det gamle Bageri” på Møllebakken 1, 8641 Sorring, af en ansat marmelademester.  Mette Nørgaard overtog jobbet i 2008, da Erling Madsen efter en årrække valgte at gå på pension.Salg af produkterne

Vore Sorring Bær produkter blev forhandlet både gennem special- og delikatessebutikker, forhandlere af ost og vin, bagere, gårdbutikker, dagligvarebutikker mv.

I den gamle bagerbutik fik vi mulighed for at åbne vores egen lille butik, som bestyrelsen og andre frivillige skiftedes til at passe. Butikken havde begrænset åbningstid, men blev besøgt af kunder fra nær og fjern. Gavekurve fra Sorring med bl.a. marmelader blev et populært produkt, der nåede vidt omkring til venner og bekendte.

Marmeladeproduktionen og afsætningen blev gennem årene kraftigt udviklet og udvidet og succes’en var faktisk så stor, at bestyrelsen for Landsbyen Sorring ApS begyndte at overveje muligheden for at videresælge marmelade-produktionen, så den kunne udvikles yderligere og nå ud til en endnu større kundekreds. Der blev forhandlet med flere mulige købere, men bestyrelsen besluttede at tilbyde marmelade-mester Mette Nørgaard at overtage Sorring Bær aktiviteten.

Marmeladeaktiviteten, Sorring Bær blev solgt og Landsbyen Sorring ApS fortsatte sine andre aktiviteter, bl.a. solbærdyrkningen og afholdelsen af det populære solbærhøstmarked.


Pressemeddelelse

Sorring, den 27.07.11

Sorring, den lille landsby, er kendt af mange for de forskellige - og måske lidt specielle aktiviteter, som byen byder på – flot opsatte musicals med Pottemageregnens Amatør Teaterforening i spidsen, den traditionsrige pottemagerproduktion fra Sorring Lervarefabrik, de gode produkter fra den lille marmeladefabrik, Sorring Bær, og solbærsalget fra den smukt beliggende solbær-produktion hos Landsbyen Sorring ApS.

Flere spår Silkeborg-området til at blive en turistmagnet i fremtiden. Vi har en enestående natur med søer, skove, bakker og smukke udsigter. Vi har spændende kulturtilbud at byde på. Men derudover har vi også en vifte af lokalt producerede kvalitetsprodukter, som er værd at udforske.

”Vi skal gøre en aktiv indsats for at bevare de små landsbyer og deres specielle værdier, historie og traditioner. Det vil vi gerne medvirke til ved at holde gang i byens virksomheder, så der skabes liv i byen med udvikling til gavn for byens nu-værende og fremtidige borgere – unge som ældre.”, siger Bjarne Schmidt, formand for Landsbyen Sorring ApS.

Landsbyen Sorring ApS er igen klar til solbærhøst!

Søndag d. 7. august fra kl. 10 – 16 høstes de 15.000 solbærbuske ved Dybdalsvej syd for Sorring by. På dagen afholdes det årlige høstmarked, hvor der kan købes frisk-høstede bær direkte fra marken – selvpluk eller maskin-plukkede.

Landsbyen Sorring ApS har en mangeårig tradition for at afholde en festlig høstdag, hvor folk fra nær og fjern kommer for at købe de friske solbær. Der er rigtig høstmarkedsstemning hele dagen med salgsboder, smagsprøver, hyggemusik og en lille cafe, hvor der kan købes bl.a. solbærtærte.

Som noget nyt i år, vil Hedegårdens Vinavl i Skødstrup også være på markedspladsen for at præsentere en honningsød Solbærvin lavet på solbær fra Sorring. Hedegårdens Vinavl, som blev etableret i 2005, fremstiller diverse druevine fra egen vinmark med 3000 vinstokke. For at tilfredsstille specielt de modne kvinder, har Simon kastet sig ud i fremstilling af Hyldeblomstvin og senest Solbærvinen, der er lavet på solbær fra 2010 - høsten hos Landsbyen Sorring ApS. ”Det er en sjov vin - som er helt sin egen - meget præget af råvarerne og god til sommerkage og kaffe. Ideen omkring Landsbyen Sorring ApS ligger meget fint i tråd med mit vinprojekt, som også har fællesnævner: "Smil og Fællesskab": udtaler vinbonden Simon Hedegård.

Alle er velkomne.Pressemeddelelse

August 2011

Sorring Bær fortsætter i nyt selskab!

Landsbyen Sorring ApS har besluttet at overdrage sin marmeladeaktivitet til deres marmelademester gennem de sidste 3 ½ år, Mette Nørgaard og hendes mand Søren Nørgaard, Sorring. Mette Nørgaard har stået for produktionen af Sorring Bær marmelader, Solbær Sirup, Rabarber Limonade mv. - medens de øvrige forretningsopgaver, herunder salget, er blevet varetaget af medlemmer fra bestyrelsen og andre frivillige.
Bestyrelsen for Landsbyen Sorring ApS ser store muligheder for afsætning af Sorring Bær produkter til glæde for en endnu større kundekreds. Dette er dog en udfordring, som bestyrelsen ikke selv har kapacitet til tage op.

”Vi glæder os derfor meget over, at vi pr. 1. august 2011 kan overdrage den fremtidige marmeladeproduktion og afsætning fuldt ud til Mette Nørgaard” siger formand Bjarne Schmidt.

”Det har været os magtpåliggende, at Sorring Bær aktiviteten blev i Sorring by – og det er nu lykkedes.” fortsætter Bjarne Schmidt.
”Det har stor betydning for en lille landsby, at de små virksomheder bevares”.

Sorring Bær ApS, som det nye selskab hedder, fortsætter på samme adresse som tidligere - nemlig på Møllebakken 1, 8641 Sorring.
”Vi er meget glade for at kunne overtage Sorring Bær og dermed få en drøm om at blive selv-stændig opfyldt. – Denne drøm bliver tilmed krydret af, at vi får lov til at fortsætte produk-tionen og markedsføringen af en række produkter af høj kvalitet, som vi også selv sætter pris på. Det gør bare det hele endnu bedre…” fortæller Mette.

Både Mette og Søren har enlevnedsmiddel-teknisk baggrund og derfor også et godt kendskab til fødevareprocesser og kvalitets-sikringen heraf, men det bliver Mette, der i det daglige driver Sorring Bær.

”Vores vision for Sorring Bær er fortsat at producere & levere kvalitetsprodukter fortrinsvis med udgangspunkt i planter, der naturligt findes i Danmark og vi ser frem til at tage udfordringen op” udtaler Mette.

Selskabet Landsbyen Sorring ApS, som sidste år kunne fejre sit 20 års jubilæum, fortsætter på fuld damp med fokus på produktionen af solbær fra solbærmarken ved Dybdalsvej syd for byen, samt med de aktiviteter, der kan skabes derud fra for fortsat at kunne være med til at starte nye aktiviteter op til gavn for beskæftigelse i - og markedsføring af Sorring.

”Bestyrelsen forventer, at selskabet Landsbyen Sorring ApS går end meget spændende fremtid i møde” udtaler formand Bjarne Schmidt

(c) smithzOrr